Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kapusta po wiejsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 szt
masło 1 łyżka
słonina 20 dkg
wołowina 80 dkg
włoszczyzna 1 pęczek
sok z cytryny 2 łyżki
sól
pieprz
jabłko winne 5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: kapusta po wiejsku

Gotujemy wywar z mięsa i włoszczyzny,miękkie mięso studzimy przepuszczamy przez maszynkę i przyprawiamy solą i pieprzem.Jabłka obieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.Umytą kapustę kroimy wzdłuż na pół wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy 10 minut,wyjmujemy przelewamy zimną wodą,osączamy i oddzielamy liście.Duży rondel smarujemy masłem wykładamy warstwą liści a pózniej warstwami układamy pokrojoną w cienkie plastry słoninę,jabłka na nich warstwę mielonego mięsa a na końcu liście kapusty.Zalewamy przecedzonym bulionem przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i dusimy około półtora godziny aż bulion odparuje.Podajemy z ziemniakami i sosem grzybowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak