Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

bigos z fasolą i śliwkami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta kiszona 1,5 kg
kapusta biała 1 kg
fasola 20 dkg
grzyby suszone 20 dkg
koncentrat pomidorowy 4 łyżki
powidła śliwkowe 2 łyżki
sól
pieprz
Kminek cały Prymat 1 łyżeczka
ziele angielskie kilka ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: bigos z fasolą i śliwkami

Fasolę moczymy całą noc i gotujemy ją 20 minut w dużym garnku w którym będziemy robić bigos.Grzyby zalewamy wodą i także moczymy kilka godzin następnie tniemy je na paski.Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku i szatkujemy .Białą kapustę myjemy oczyszczamy i kroimy w bardzo cienkie i krótkie paseczki a następnie zalewamy ją wrzątkiem.Do garnka z fasolą dodajemy najpierw kapustę kiszoną gotujemy ją 45 minut a następnie białą.Mieszamy dodajemy liście laurowe ziele angielskie a także kminek sól i pieprz.Bigos podlewamy wodą i dusimy często mieszając.Do kapusty wkładamy grzyby.Gotujemy na małym ogniu jeszcze godzinę, po czym dodajemy koncentrat pomidorowy i powidła śliwkowe.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zdzislawa2 15.04.2012 17:06
ekstra
pacpaw 19.01.2012 18:41
jeszcze fasoli do bigosu nie dodawałem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak