Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

wątróbki drobiowe z wiśniami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wątróbki kurze 60 dkg
mleko 1/2 szklanki
wiśnie bez pestek 25 dkg
cebula czerwona 2 szt
czosnek 2 ząbki
cukier 1 łyżeczka
szczypiorek posiekany 3 łyżki
masło 2 łyżki
olej 1 łyżka
sól
pieprz
goździki mielone 1/4 łyżeczki
tymianek 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: wątróbki drobiowe z wiśniami

Wątróbki zalewamy mlekiem i zostawiamy na 30 minut.Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju dodajemy posiekany czosnek i mieszamy.Na patelni topimy masło smażymy wątróbki i przekładamy je do usmażonej cebuli i przyprawiamy solą pieprzem i tymiankiem i zostawiamy na maleńkim ogniu.Na patelnię wrzucamy wiśnie a gdy zmiękną posypujemy je cukrem i gozdzikami.Smażymy kilka minut aż wyparuje sok.Wątróbki z cebulą układamy na ogrzanym półmisku przykrywamy wiśniami i posypujemy szczypiorkiem.Podajemy z bułką lub ziemniakami piure.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak