Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

babeczki jabłkowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dkg
cukier puder 8 dkg
żółtko jajek 1 szt
sól szczypta
masło 15 dkg
śmietana 1/2 szklanki
mleko 1/2 szklanki
budyń waniliowy 3 łyżki
cukier 5 dkg
twaróg 25 dkg
cytryna 1 szt
pistacje posiekane 3 dkg
dżem morelowy 5 dkg
jabłko kwaśne 40 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: babeczki jabłkowe

Mąkę masło cukier,sól żółtko wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na 30 minut do lodówki.Śmietanę mieszamy z mlekiem.Odlewamy 6 łyżek i mieszamy z budyniem,resztę gotujemy z cukrem wlewamy budyń i jeszcze raz gotujemy.Do przestudzonego budyniu dodajemy twaróg i ucieramy.Jabłka ubieramy usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plasterki i skrapiamy je sokiem z cytryny.Ciasto dzielimy na 6 części wylepiamy nimi okrągłe foremki.Pieczemy 5 minut w 190 stopniach.Na lekko przestudzone ciasto wykładamy masę twarogową i plasterki jabłek.Pieczemy jeszcze 20 minut w 190 stopniach.Ciepłe smarujemy dżemem i posypujemy pistacjami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa95 08.01.2012 10:41
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak