Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta wieprzowo- drobiowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Nóżka wieprzowa 1 sztuka
golonka wieprzowa 1 sztuka
udka z kurczaka 2 sztuki
marchewka 3 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler 0,5 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
jaja 5 sztuk
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
woda ok 2 litry
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta wieprzowo- drobiowa

Kroki postępowania

1
Mięso oczyszczamy i przekładamy do garnka. Dodajemy przyprawy( pieprz ziarnisty, liść laurowy) i zalewamy wodą. Gotujemy przez około 2 godziny. Następnie dodajemy wcześniej oczyszczone warzywa i dalej gotujemy. Po około 30- 40 minutach wywar przecedzamy. Mięso oddzielamy od kości.
Krok 1 - Galareta wieprzowo- drobiowa foto
2
Warzywa dowolnie kroimy i przekładamy do miseczek lub foremek.
Krok 2 - Galareta wieprzowo- drobiowa foto
3
Jajka gotujemy na twardo i kroimy w ćwiartki lub plasterki.
Krok 3 - Galareta wieprzowo- drobiowa foto
4
Wywar doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy roztarty czosnek. Na dno miseczek lub foremek wykładamy pokrojone warzywa, jajka i mięso.
Krok 4 - Galareta wieprzowo- drobiowa foto
5
Zalewamy wywarem i odstawiamy do zastygnięcia. Jeśli obawiamy się, że galareta się nie zsiądzie, możemy dodać żelatynę.
Krok 5 - Galareta wieprzowo- drobiowa foto
6
Galaretę możemy podawać z cytrynką, chociaż niektórzy wolą ocet.
Krok 6 - Galareta wieprzowo- drobiowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

RenataZ-et 07.09.2013 23:22
bardzo ładnie wygląda
Anna152 08.11.2012 19:36
super
IKrakowianka 25.07.2012 20:20
pyszna, aż muszę zrobić :)
foczka-ks 07.01.2012 21:44
bardzo dawno
foczka-ks 07.01.2012 21:43
uwielbiam galaretke

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak