Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

udziec barani z czosnkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec barani 1 kg
marchew 100 g
pietruszka 70 g
seler 40 g
cebula 70 g
ząbki czosnku 6 szt
smalec 80 g
mąka 50 g
cukier 10 g
pieprz ziarnisty 4 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
białe wino 1/2 szkl.
koncentrat pomidorowy 20 g
tymianek do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: udziec barani z czosnkiem

Mięso umyć, usunąć kości, oczyścić. Końcem noża zrobić 12 głębokich nacięć, w które włożyć obrane połówki czosnku. Mięso posolić, zesznurować i zarumienić dookoła na rozgrzanym smalcu. Wyjąć z brytfanny. W brytfannie zarumienić cukier, dodać pokrojoną cebulę oraz cienko pokrojone warzywa i dalej rumienić przez kilka minut. Posypać mąką, dodać liść laurowy i tymianek. Stale mieszając doprowadzić do zrumienienia mąki. Dodać koncentrat, wino i szklankę wody, zagotować. Udziec dodać do warzyw, wstawić do pieca i piec do miękkości. Mięso wyjąć, usunąć sznurek, pokroić w plastry, położyć na półmisku i polać sosem ze zmiksowanych warzyw.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.04.2012 13:39
Rarytas.
Wojt@s
Wojt@s 02.04.2012 07:53
extra
kasiaw 07.01.2012 21:34
a gdzie można kupić taki udziec?
kasiaw 07.01.2012 21:33
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak