Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciabatta

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1/4 łyżeczki
mąka 300 g
sól
woda 300 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciabatta

Wlać ciepłą wodę do dużej miski, dodać drożdże i cukier. Zostawić na 5 minut. Kiedy drożdże zaczną fermentować tworząc pęcherzyki powietrza, dodać mąkę i sól. Ugniatać ciasto rękami około 5 minut. Ciasto będzie kleiste i takie zostawić w misce. Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić na 2 godziny, aby urosło. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy. Jeżeli będzie tak kleiste, że będzie przylegać do ścianki miski, należy oddzielić je od niej nożem. Blaszka nie powinna być zbyt szeroka, aby ciabatta nie wyszła płaska, gdyż konsystencja ciasta jest taka, że się może rozlać. Przygotowany bochenek posypać mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC przez 25 - 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, jeżeli ktoś woli miękką i ciągnącą ciabattę, należy ja zawinąć w ściereczkę i schować do plastikowej torebki, która powinna być szczelnie zamknięta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak