Sposób przygotowania

Kurę umyłam, przekroiłam na pół, jedną część zamroziłam z drugiej postanowiłam zrobić rosół. Połówkę musiałam jeszcze podzielić na ćwiartki, gdyż nie mieściła się w garnku. Kurę włożyć do garnka zalać 2-3 litrami wody, dodać 3 ziarnka ziela angielskiego, listek laurowy, 2 łyżeczki soli i zagotować .
Z wywaru zebrać szumowiny, dodać obrane warzywa - czyli 3 marchewki, 2 małe pietruszki, połowę selera, kawałek pora oraz 1 łyżeczkę cukru, która spowoduje, że rosół będziemy gotować krócej i mięso szybciej zmięknie. Gotować na małym ogniu przez około 2 godziny . Pod koniec gotowania dodać 1 kostkę drobiową, ewentualnie doprawić solą i czarnym pieprzem . Podawać z makaronem(u mnie został z sałatki makaron w kształcie ryżu) i natką pietruszki. Jak dla kogoś rosół jest za tłusty można zebrać oczka tłuszczu.

Komentarze

  • 2
    kucharka
    Opublikowano

    gosia47-47

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Monika111

    Z takiej wiesjkiej kury najlepszy rosołek :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    smaczny rosół
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    piękna nać. hodujesz teraz w zimie jeszcze?
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    mam swoje w doniczce
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    Fajny rosołek na rozgrzanie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !