Sposób przygotowania

Cielęcinę umyć, osuszyć, natrzeć ząbkiem czosnku roztartym z solą. Pozostałe ząbki czosnku pokroić w plasterki. Ponacinać mięso i w każde nacięcie włożyć po plasterku czosnku. Cielęcinę włożyć do brytfanny, podlać winem, przykryć folią aluminiową, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C i piec 2-2,5 godz.

W tym czasie osączonego tuńczyka zmiksować z czosnkiem, kaparami, papryką Prymat oraz ze stopniowo dolewaną oliwą i sokiem z cytryny. Gładką masę starannie wymieszać z majonezem i musztardą, przyprawić do smaku solą i pieprzem Prymat.

Upieczoną i wystudzoną cielęcinę pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmisku, pokryć sosem tuńczykowym, przybrać oliwkami i listkami bazylii.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    robię cos podobnego ... jest pycha ;)
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Ela20

    Nygdy nie jadłam, a zapowiada się smakowicie.
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAŁGORZATA108

    Raczej podałabym to danie na obiad, jak na kolację wygląda strasznie obficie.
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Barbara55

    poważna sprawa
  • 3
    original
    Opublikowano

    berys18

    a gdzie teraz można kupic cielęcinę?
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    sporo roboty
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Cikakameku

    wygląda super!
  • 2
    original
    Opublikowano

    Pani Domu

    pyszności
  • 2
    original
    Opublikowano

    Pani Domu

    warto wypróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !