Sposób przygotowania

Pożółkłe kartki zeszytu z przepisami mojej mamy skrywały taki oto przepis (j.w.) Ja dostosowałam go do swoich potrzeb i gustu. Efektem jest placek z bakaliami i cynamonem. Dodałam też jedno starte jabłko, dzieki czemu jest jak mięciutka bułeczka, długo zachowuje świeżość. Ma jeden minus -szybko znika:). Ciasto robi się bardzo szybko. Piec około 40-45 min w 180 stopniach.

Składniki na kruszonkę:
1/2 margaryny
5 łyżek cukru
sukier waniliowy
ok. 10 płaskich łyżek mąki

*jesli chcesz wykonać podstawową wersje tego ciasta wymieszaj wszystkie składniki z listy na wierzch poukladaj wybrane owoce i posyp kruszonką. Jesli owoce są mrożone obtocz je w bulce tartej.
Próbowałam piec to ciasto z jabłkami w plasterkach, rabarnarem z cynamonem, z truskawkami, sliwkami i dziś (z bakaliami, startym jabłkiem,cynamonem) zawsze wychodzi super.


Moje podpowiedzi:
-maslankę mozna zastąpić kefirem, jogurtem naturalnym, lub świetaną z mlekiem
-proszek można zastapić sodą, wtedy ciasto będzie ciemniejsze

Polecam!!!

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Kas2

    jak ja lubię wydłubywać kruszonkę z takich ciast :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorian

    z kawa zestaw idealny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    polecam,poprostu pycha
  • 3
    original
    Opublikowano

    jola1508

    mniam
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    uwielbiam takie placki z kruszonk?.. ?linka cieknie :)_
  • 0
    original
    Opublikowano

    Angelika10

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    dobre ciacho...
  • 0
    original
    Opublikowano

    Hanna11

    pyszne ciasto:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    freekate

    pyszna klasyka... uwielbiam placki z kruszonką :)
  • 0
    ds
    Opublikowano

    dwa pokoje z kuchnią

    uwielbiam to ciacho!!
  • 0
    katarzyna-jaworek.
    Opublikowano

    Katarzyna59

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !