Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zrazy wołowe z szalotką

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wołowina 4 plastry
ogórki konserwowe 8 sztuk
wędzony boczek 8 plasterków
marchewka 30 dkg
mąka 1 łyżka
margaryna 2 łyżki
masło 2 łyżki
musztarda 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
papryka mielona 1 łyżeczka
pieprz i sól do smaku
bulion 2 mięsny
szalotka 30 dkg

Przepis i sposób przygotowania na: zrazy wołowe z szalotką

Mięso opłukać, osuszyć i rozbić. Posypać solą i pieprzem, cienko posmarować musztardą. Ogórki pokroić wzdłuż w plastry. Na każdym kawałku mięsa ułożyć po 2 plastry boczku i ogórka. Mięso zwinąć, spiąć wykałaczkami i oprószyć mąką. Zrazy obsmażyć na gorącym tłuszczu. Dodać koncentrat pomidorowy wymieszany z bulionem i sproszkowaną papryką. Mięso dusić pod przykryciem ok. 75 minut. Marchew obrać, umyć i pokroić ukośnie w talarki. Szalotki oczyścić i pokroić na pół. Warzywa dodać do mięsa na 25 minut przed końcem gotowania. Mięso wyjąć. Sos gotować aż zgęstnieje, wymieszać z masłem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zrazy podawać z sosem i puree ziemniaczanym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 20.04.2011 19:15
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak