Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlet z piersi kurczaka z ryżem i sosem neapolitana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pierś z kurczaka duża 2 sztuki
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 0,5 szklanki
przyprawa kebab- gyros Prymat 0,5 opakowania
ryż 400 gram
pomidory bez skóry 1 kg
czosnek 2 ząbki
bazylia do smaku szczypta
oregano do smaku szczypta
sól do smaku szczypta
Papryka słodka mielona Prymat do smaku szczypta
parmezan do smaku szczypta
olej roślinny do smażenia łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlet z piersi kurczaka z ryżem i sosem neapolitana

Kroki postępowania

1
Kotlety z piersi:

1. Piersi myjemy i kroimy piersi na dwie części
2. Rozbijamy kotlety po obu stronach
3. Do talerza dodajemy jajko, sól oraz przyprawę gyros Prymat a następnie roztrzepujemy widelcem
4. Kotlety moczymy w jajku ( najlepiej jeśli pozostawimy je w marynacie na conajmniej godzinę)
5. Maczamy w bułce i smażymy z dużą ilością tłuszczu
6. Podajemy na talerze
Krok 1 - Kotlet z piersi kurczaka z ryżem i sosem neapolitana foto
2
Sos neapolitana
1. Kroimy drobno ( lub przecisnąć przez prasę) czosnek
2. Rozgrzewamy na patelni olej i dodajemy czosnek
3. Kroimy bardzo drobno pomidory i dodajemy na patelnię
4. Gdy połowa soku \"odparuje\" z patelni dodajemy przyprawy ( bazylia oregano sól papryka w ilościach wedle gustu)
5. Ścieramy ser, którym posypujemy sos po podaniu na talerze
Krok 2 - Kotlet z piersi kurczaka z ryżem i sosem neapolitana foto
3
Ryż gotujemy przesypujemy na talerz a następnie polewamy sosem neapolitana i posypujemy serem parmezan
Krok 3 - Kotlet z piersi kurczaka z ryżem i sosem neapolitana foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dagmara020 10.08.2012 11:39
jakie posłanie ma kotlecik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak