Sposób przygotowania

W osobnych garnkach gotujemy groch i kaszę.Cebulę obieramy drobno siekamy i zarumieniamy na rozgrzanej oliwie.Z kapusty usuwamy głąb a liście sparzamy wrzątkiem.Łączymy ugotowany groch z kaszą cebulą majerankiem solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.Tak przygotowany farsz nakładamy na liście i zwijamy jak tradycyjne gołąbki.Układamy je ciasno w rondlu zalewamy połową wywaru z warzyw i dusimy na małym ogniu.W rondelku topimy masło dodajemy mąkę i robimy zasmażkę,rozprowadzamy ją wywarem i gotujemy mieszając aż sos zgęstnieje,następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem.Wlewamy do gołąbków pod koniec duszenia.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !