Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gołąbki z kaszą i grochem

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 główka
pęczak 15 dkg
oliwa 2 łyżki
cebula 2 szt
sól
pieprz
majeranek 1 łyżka
wywar z warzyw 1,5 szklanki
masło 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
mąka 1 łyżeczka
cukier 1/2 łyżeczki
groch 30 łuskany

Przepis i sposób przygotowania na: gołąbki z kaszą i grochem

W osobnych garnkach gotujemy groch i kaszę.Cebulę obieramy drobno siekamy i zarumieniamy na rozgrzanej oliwie.Z kapusty usuwamy głąb a liście sparzamy wrzątkiem.Łączymy ugotowany groch z kaszą cebulą majerankiem solą i pieprzem i dokładnie mieszamy.Tak przygotowany farsz nakładamy na liście i zwijamy jak tradycyjne gołąbki.Układamy je ciasno w rondlu zalewamy połową wywaru z warzyw i dusimy na małym ogniu.W rondelku topimy masło dodajemy mąkę i robimy zasmażkę,rozprowadzamy ją wywarem i gotujemy mieszając aż sos zgęstnieje,następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem.Wlewamy do gołąbków pod koniec duszenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak