Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta porzeczkowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2-2,5 szklanki
masło 280-300 gram
porzeczki 40-50 dag
cukier 1,5 szklanki
jaja 3 sztuki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
śmietana 200 ml
migdały 1 garść
margaryna do smarowania formy 15 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta porzeczkowa

Łączymy mąkę z 250 gram miękkiego masła, połową szklanki cukru, 2 żółtkami i dobrze wyrabiamy ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na godzinę. Na rozgrzanej patelni z dodatkiem 3-4 łyżek masła podsmażamy rozdrobnione migdały z połową szklanki cukru i następnie czekamy aż masa wystygnie. Wtedy mieszamy ją z mąką ziemniaczaną i śmietaną. 3 białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i dodajemy do masy. Na koniec wsypujemy porzeczki i mieszamy. Smarujemy blachę margaryną, nadajemy odpowiedni kształt ciastu i wykładamy je do formy. Polewamy ciasto masą porzeczkową. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 45-50 minut. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota37 23.05.2012 06:45
na pewno ma taki orzeźwiający smak dzięki porzeczkom
Magdalena1110 14.05.2012 20:26
dobra
V_kuchareczka 08.05.2012 15:45
super
Tika4444 03.05.2012 08:14
pycha
Dorota37 23.04.2012 13:19
ciekawy przepis
berys18 03.04.2012 11:39
fajny pomysł
Emiliozo 22.03.2012 17:56
pyszniutka
olkaaa 02.03.2012 08:10
extra
Ada-Gaba 21.02.2012 07:40
nigdy nie jadłam, zapowiada się pysznie:)
Dorian 05.02.2012 13:52
pycha
zdzislawa2 23.01.2012 13:46
pyszności
Wacław 22.01.2012 09:54
pyszna,mniam
ziutula
ziutula 15.01.2012 20:37
lubię porzeczki w cieście...
Izabela28 12.01.2012 20:02
na pewno smaczna ta tarta:)
kate.500 11.01.2012 18:39
pysznosci
kriso 08.01.2012 03:41
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak