Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kasza zapiekana z boczkiem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wędzony boczek 15 dkg
cebula 1 szt
jajko 2 szt
koperek posiekany 2 łyżki
śmietana 1 szklanka
groszek konserwowy 1 puszka
przyprawy
tłuszcz do formy
woda 2 (lekko posolona)
oliwa 1 łyżka
ser żółty 1 (tarty)
kasza 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: kasza zapiekana z boczkiem

Na gorącą osoloną wodę wsypujemy kaszę i gotujemy na małym ogniu aż kasza wchłonie całą wodę.Na oliwie topimy pokrojony w kostkę boczek a gdy skwarki się lekko zarumienią wlewamy całość do ugotowanej kaszy,mieszamy a następnie naczynie owijamy w gazetę i ustawiamy pod kocem.Posiekaną cebulę lekko zasmażamy a groszek odsączamy z zalewy.Do miękkiej kaszy dodajemy cebulę i groszek oraz pianę ubitą z białek,całość lekko doprawiamy i delikatnie mieszamy i wkładamy do wcześniej przygotowanej formy do zapiekania.Powierzchnię wyrównujemy i zapiekamy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak