Sposób przygotowania

Smalec rozgrzać wrzucić posiekaną cebulę, zarumienić, dodać siekaną wieprzowinę, przetarty z solą czosnek, pieprz i obfitą porcję papryki, smażyć ok. 15 minut na słabym gazie. Pokrojony w kostkę boczek stopić, dodać kiełbasę bez skóry pokrojoną w plastry, krótko podsmażyć. Kapustę gotować 20 min. w posolonej wodzie i przecedzić. Ryż podgotować. Naczynie żaroodporne (odpowiednio duże) wysmarować smalcem, na dno położyć warstwę kapusty (1/3), kiełbasę z boczkiem, następne 1/3 kapusty, polać trochę śmietaną. Na to ryż wymieszany z mięsem i znowu kapustę. Polać tłuszczem i reszta śmietany. Piec pod przykryciem w temp. 200 st. niecałe 1,5 godziny.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Zgadzam się.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !