Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krokiety z móżdżku cielęcego

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

móżdżek 700 g
masło 100 g
cebula 50 g
smalec 150 g
mąka 120 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 150 g
jaja 2 szt
żółtko jajek 2 szt
mleko 1/2 szkl.
pietruszka zielona 1 łyżka
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: krokiety z móżdżku cielęcego

Na maśle(40g) poddusić pokrojoną cebulę, dodać posiekaną natkę i drobno posiekany, oczyszczony móżdżek. Krótko smażyć. Z połowy mąki i reszty masła zrobić jasną zasmażkę, pomieszać z mlekiem i mieszając gotować (sos beszamelowy). Po zdjęciu z gazu wymieszać z żółtkami. Móżdżek wymieszać z sosem, przyprawić i ostudzić. Na stolnicę wysypać bułkę i formować podłużne krokiety. Panierować w mące, wymieszanych jajach i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym smalcu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 21.04.2012 12:46
Niestety, nie jadłam.
ronald88 08.01.2012 12:19
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak