Sposób przygotowania

Margarynę rozpuścić z cukrem (zostawić 1/3 szklanki), wodą i kakaem. Zagotować i gotować na małym ogniu ok 5 minut mieszając co chwilę. Ostudzić. (zamiast wody można dać mocnego naparu z kawy rozpuszczalnej). Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem do białości (no jasnej żółci). Mąke wymieszać z proszkiem, przesiać. Do utartych żółtek dodać porcjami przestudzoną masę kakaową, wymieszać. Dodać i wymieszać mąkę.
Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
piec ok 40-50 minut w 180 stopniach. Piec do suchego patyczka (ale nie przesuszyć).
Po ostudzeniu można polać rozpuszczoną na parze 1 tabliczką czekolady mlecznej lub deserowej.
Przepis na w sumie niedużą blachę ok. 24 cm.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Ewa95

    super
  • 0
    img_20160310_110707
    Opublikowano

    Hanna5

    rzeczywiście prosty!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !