Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

płucka cielece w smietanie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

płucka cielece 1 kg
szynka gotowana 100 g
włoszczyzna 1 szt
cebula 50 g
masło 70 g
śmietana 1/2 szkl.
musztarda 1 łyżeczka
kapary 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
pieprz ziarnisty 6 szt
ziele angielskie 3 szt
pietruszka zielona do smaku
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: płucka cielece w smietanie

Warzywa drobno pokroić i ugotować w osolonej wodzie. Dodać oczyszczone płucka i przyprawy, gotować. Miękkie wyjąć z wywaru i pokroić w cienkie paski. Posiekaną cebulę usmażyć na maśle, dodać mąkę, dolać ostudzonego wywaru, śmietanę, musztardę i kapary, wymieszać i gotować około 10 minut, aż powstanie gładki, gęsty sos. Włożyć płuca i warzywa, zagotować i doprawić sokiem z cytryny i solą. Przed podaniem dodać paski szynki i posypać natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.04.2012 18:51
Nie jadłam jeszcze ich.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak