Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gęś pieczona z warzywami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś 0.5 sz
marchewki 2
cebula 1
woda letnia 400 ml
czosnek 1 pałka
przyprawy
olej 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Gęś pieczona z warzywami

Kroki postępowania

1
Gęś ma to do siebie, że pieczona w niewielkiej ilości tłuszczu staje się sucha, dlatego zaproponuje sposób na soczystą gąskę pieczoną w wywarze warzywnym. Dzień wcześniej marynujemy gęś. Do oleju przeciskamy obrany czosnek, dodajemy łyzeczke słodkiej papryki, łyżke jarzynki sporo pieprzu, ziele angielskie oraz liście laurowe - dokładnie mieszamy i zalewamy mięso.
Krok 1 - Gęś pieczona z warzywami foto
2
obieramy 1 dużą lub 2 mniejsze marchewki oraz sporą cebulę. Cebulę przekrawamy na krzyż na 6-8 części natomiast marchewkę za pomocą obieraczki kroimy w cienkie, szerokie i długie plastry. Do ciepłej wody wrzucamy kostkę rosołową i mieszamy.
Krok 2 - Gęś pieczona z warzywami foto
3
na zamarynowanym mięsie układamy plastry marchwi oraz cebulę, całość zalewamy wodą z rozpuszczona kostką rosołową. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika.
Krok 3 - Gęś pieczona z warzywami foto
4
Mięso pieczemy przez 2h w temp 190*, a z warzywnego wywaru można zrobić znakomity sos do ziemniaków
Krok 4 - Gęś pieczona z warzywami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anio?eczek 04.02.2012 22:39
Apetycznie wygląda
foczka-ks 07.01.2012 21:42
smacznie
Anna146 07.01.2012 16:23
wykwintny obiad
Sroczka 07.01.2012 15:17
smakowite mięsko
Beatris 07.01.2012 15:06
Zjadłabym sobie kawałeczek mięska z gąski, bo dawno jej już nie jadłam.
Mati13 07.01.2012 14:44
ciekawy pomysł:)
msmariusz 07.01.2012 13:39
ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak