Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z bakłażanów - Imam Bajaldi

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 szt
papryka 1 szt
pomidor 2 szt
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
natka pietruszki 2 garści
oliwa do smażenia
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z bakłażanów - Imam Bajaldi

Bakłażany obrać w pionowe paski. Pokroić je wzdłuż na plastry grubości ok. 0,5 cm. Posolić i odstawić do odcieknięcia na ok. 15 minut (w ten sposób usuwa się z nich gorycz). Paprykę pokroić w paski grubości ok. 0,5 cm. Podsmażyć ją do miękkości i odcedzając z oliwy przełożyć do rondla. Cebulę pokroić w półksiężyce i podsmażyć na pozostałej oliwie. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Dodać pomidory do cebuli i smażyć je razem jeszcze przez chwilę, a następnie przełożyć je do rondla z papryką. Bakłażany dokładnie podsmażyć z obu stron do miękkości. Odcedzając z oliwy, przełożyć je do rondla z pozostałymi jarzynami. Całość posolić i popieprzyć do smaku. Dusić na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje (ok. 15 minut). Odstawić do ostygnięcia. Do zimnych już jarzyn dodać zmiażdżony czosnek do smaku i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i podawać na zimno, ew. po podgrzaniu jako dodatek do gorących dań. Uwaga: ważne, żeby wraz z jarzynami do rondla trafiło jak najmniej oliwy ze smażenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak