Sposób przygotowania

Upiec placki. Mąkę przesiać na stolnicę dodać miękką margarynę i posiekać nożem. Wbić 2 jajka, dodać 1 łyżkę sody, cukier puder i słoik (około 250 gram - czyli mniejszy słoik) miodu sztucznego. Wyrabiać ręcznie aż wszystko ładnie się połączy, zawinąć w folię i ostawić na około 20 minut. Po tym czasie podzielić na trzy części i każdą wyłożyć osobną blachę. Piec w temp. ok. 180stopni na złoty kolor.
Placki powinno się upiec przynajmniej 2 dni wcześniej, wtedy nie będą takie suche.
Przygotować masę: Ugotować grysik na mleku. Masło utrzeć na gładką, jasną masę, dodać cukier i dalej ucierać. Dodać 1 jajko i przestudzony grysik i ucierać, aż wszystko ładnie się połączy i nabierze gładkiej konsystencji. Tak przygotowaną masą przekładać gotowe placki. Polać polewą i dekorować wedle uznania.
Na zdjęciu pierwszy mazurek zrobiony przez mnie w życiu :)

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Kas2

    ślicznie udekorowany
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    1j1o1l1a1

    już z myślą o Wielkiej nocy?:) ładny
  • 1
    original
    Opublikowano

    Justyna Jussstiii

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    senninha

    dziękuję :) jola1_W, ah bo to był mazurek robiony właśnie na Wielkanoc :)
  • 1
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    brawa za dekorację :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    parysek10

    zrobię taki na Wielkanoc

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !