Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto orzechowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 40 dag
żółtko jajek 4 sztuki
cukier puder 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
margaryna 20 dag
śmietana 3 łyżki
dżem śliwkowy 0,5 słoika
orzechy 10 dag
masa
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 3 sztuki
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 0.5 szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
masło 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto orzechowe

Szybko zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Upiec 2 placki. Rozłożyć na blachę i posmarować pół słoika dżemu śliwkowego. Pianę z 4 jajek, ubić z 1/3 szklanką cukru, położyć dżem i poukładać 10 dag orzechów.
Wszystkie składniki na masę połączyć i zagotować cały czas mieszając, do masy wkręcać powoli kostkę masła śmietankowego.
Na wierzch ciasta kładziemy masę i resztę orzechów

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wojtek5 21.03.2012 09:28
orzechy pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak