Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cisto z orzechami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 50 dag
żółtko jajek
cukier 200 gram
margaryna 20 dag
jajko 2 sztuki
miód pitny 2 łyżki
słodkie mleko 2 łyzki
Polewa:
cukier 10 dag
margaryna 11 dag
Krem:
margaryna 12,5 dag
masło 12,5 dag
budyń śmietankowy 1 opakowanie
rozpuszczalna kawa 2 łyżki
cukier puder 15 dag
orzechy włoskie 30 siekane
Soda oczyszczona Prymat 2 płaskie łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: cisto z orzechami

Sodę rozpuścić w mleku i połączyć z resztą składników. Zagnieść ciasto, podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować i upiec w tortownicy na jasnozłoty kolor (uważać, by nie zrumieniło się za bardzo). Wszystkie składniki polewy przesmażyć na patelni. Rozwałkować drugą część ciasta, przenieść do tortownicy i wylać na nią polewę z orzechów. Upiec. Kawę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody i pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia. Budyń ugotować w mniejszej ilości mleka, niż podano na opakowaniu. Masło utrzeć z cukrem na pianę. Nadał ucierając dodawać stopniowo ostudzoną kawę i budyń. Na placek z orzechami nałożyć krem i nakryć drugim plackiem. Według uznania ciasto można posypać cukrem pudrem, oblać polewą, naponczować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adam1f 17.05.2011 23:04
super
Smakosz6 05.12.2010 12:53
mniam
Anna169Hosz 20.10.2010 07:28
Brzmi zachęcajaco- chyba wypróbuję.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak