Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ozór wołowy z oliwkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ozór wołowy 2 kg
cebula 100 g
smalec 50 g
mąka 40 g
wino białe 1/2 szkl.
koncentrat pomidorowy 40 g
oliwki 30 szt
ząbki czosnku 3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
imbir do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ozór wołowy z oliwkami

Ozór oczyścić, wypłukać, gotować w posolonej wodzie do miękkości. Ostudzić, ściągnąć skórę i pokroić w skośne plastry. Na rozgrzanym smalcu zarumienić posiekana cebulę i roztarty czosnek, dodać mąkę i przyrządzić złotą zasmażkę. Wymieszać ze szklanką zimnego wywaru, zagotować, mieszając dolać wino, koncentrat i oliwki. Gotować do zgęstnienia. Przyprawić imbirem, posolić i popieprzyć. Ozór włożyć do sosu i zagotować. Podawać z ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 02.04.2012 12:37
Nie jadłam tego nigdy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak