Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rosół z kluseczkami kolendrowymi

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak pokrojony w plasterki 90 dkg
mąka pszenna 60 gram
olej 3 łyżki
masło 125 gram
maarchew posiekana 1 szt
brukier posiekana 1 mała
sherry 120 ml
tymianek 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
rosół drobiowy 1 3/4 litra
kluseczki:
mąka pszenna 60 gram
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
Bułka tarta klasyczna Prymat 60 gram
kolendra posiekana 2 łyżki
skórka cytrynowa posiekana 2 łyżki
jajko
sól, pieprz
cebula 1 szt
seler naciowy 1 (posiekany)

Przepis i sposób przygotowania na: rosół z kluseczkami kolendrowymi

Kawałki mięsa obtaczamy w mące i posypujemy solą i pieprzem.W dużym rondlu topimy masło wrzucamy kurczaka i smażymy na jasnobrązowy kolor,dodajemy olej,warzywa i smażymy aż zbrązowieją,następnie dolewamy sherry i zioła.Smażymy 10 minut a następnie wlewamy rosół,gotujemy na małym ogniu przez 3 godziny a następnie przecedzamy do czystego rondla i zostawiamy do ostygnięcia.W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki na kluseczki,dodajemy jajko mieszamy i dolewamy tyle mleka aby ciasto było wilgotne.Z ciasta robimy kulki i obtaczamy je w mące,gotujemy je przez 10 minut we wrzącej osolonej wodzie.Kluseczki wyjmujemy łyżką cedzakową i dodajemy do rosołu.GOTUJEMY RAZEM 12 MINUT I PODAJEMY.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 30.07.2012 20:44
ekstra aromatyczne te kuleczki
Kas2 07.01.2012 00:26
ciekawe te kluseczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak