Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka piegusek z czekoladą

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt.
cukier waniliowy 2 szt.
rum 2 łyżeczki
olej 70 g
groszki czekoladowe 1 op.
śmietana 12% 125 ml
proszek do piezenia 1 łyżka
mąka krupczatka 250 g
szczypta soli - -

Przepis i sposób przygotowania na: Babka piegusek z czekoladą

Jajka ubić na sztywną pianę wraz z solą i cukrem waniliowym. Mąkę krupczatkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, po czym powoli dolewać do niej olej, wymieszany wcześniej ze śmietaną 12%. Masę na ciasto ponownie wymieszać, doprawiając do smaku alkoholem, połączyć z kremem jajecznym i na koniec dodać groszki czekoladowe. Ponownie zamieszać, a następnie przez 1-2 minuty ubijać mikserem, byle nie na zbyt wysokich obrotach.

Formę „babkową” lub okrągła formę z dużą tuleją pośrodku natrzeć cienką warstewką masła i posypać tartą bułką. Ciasto wlać do formy i piec na dolnym poziomie piekarnika.

piec ok. 50 min w 180 stopniach

Można udekorować polewą czekoladową.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Megi 02.03.2016 12:38
zapowiada się smacznie
caralajna 20.07.2012 09:15
ale wspaniałe ciasto! :)
wiola333 17.07.2012 20:06
mniam
Pietruszka 17.06.2012 22:32
Fajne ciacho!
gosia561 10.06.2012 17:29
mniam
Dorota59 17.03.2012 21:08
świetna ta babeczka
kasienka23 19.02.2012 20:57
smaczna
Mariusz10 17.02.2012 18:14
super!
MAR3STA 14.02.2012 22:09
apetyczna, mniam
anemon 04.02.2012 16:17
Twoja babka bardzo ładnie się prezentuje.
smakowita 10.01.2012 16:20
bardzo smaczne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak