Sposób przygotowania

Jajka ubić na sztywną pianę wraz z solą i cukrem waniliowym. Mąkę krupczatkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, po czym powoli dolewać do niej olej, wymieszany wcześniej ze śmietaną 12%. Masę na ciasto ponownie wymieszać, doprawiając do smaku alkoholem, połączyć z kremem jajecznym i na koniec dodać groszki czekoladowe. Ponownie zamieszać, a następnie przez 1-2 minuty ubijać mikserem, byle nie na zbyt wysokich obrotach.

Formę „babkową” lub okrągła formę z dużą tuleją pośrodku natrzeć cienką warstewką masła i posypać tartą bułką. Ciasto wlać do formy i piec na dolnym poziomie piekarnika.

piec ok. 50 min w 180 stopniach

Można udekorować polewą czekoladową.

Komentarze

  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    bardzo smaczne ciacho
  • 1
    original
    Opublikowano

    anemon

    Twoja babka bardzo ładnie się prezentuje.
  • 1
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    apetyczna, mniam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Mariusz10

    super!
  • 1
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    smaczna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    świetna ta babeczka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    gosia561

    mniam
  • 0
    dsc05018
    Opublikowano

    Pietruszka

    Fajne ciacho!
  • 0
    original
    Opublikowano

    wiola333

    mniam
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    ale wspaniałe ciasto! :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Megi

    zapowiada się smacznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !