Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karp po serbsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karp 1500 g
masło 150 g
słonina 100 g
ziemniaki 1000 g
śmietana 1 szkl.
mąka 40 g
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
pietruszka zielona 1 łyżka
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: karp po serbsku

Rybę odfiletować, pokroić na kawałki, ponacinać i naszpikować słoniną, posypać papryką i posolić. Ziemniaki ugotować w mundurkach na twardo, obrać i pokroić w talarki. Ziemniaki ułożyć w głębokim żaroodpornym naczyniu, wysmarowanym masłem(1/3) i obsypać maślanymi wiórkami(1/3 masła). Na nie kładziemy kawałki ryby i polewamy pozostałym, roztopionym masłem. Pieczemy w temp. 200st. 20 minut, polewamy posoloną śmietaną wymieszaną z mąką i pieczemy następne 20 minut. Karpia układamy na półmisku, obkładamy dookoła ziemniakami i posypujemy pietruszką. Bardzo smaczne z sałatką z pomidorów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 13.03.2012 13:22
Ok.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak