Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bigos Janka

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 2 kg
kapusta kiszona 500 g
kiełbasa toruńska 400 g
kiełbasa wędzona 400 g
podgardle wędzone 600 g
pieczeń wieprzowa 400 g
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziele angielskie 5
pomidory krojone 500 g
sól do smaku
suszone śliwki 1 garść
żeberka wędzone 500 g
grzyby suszone 1 garść
woda 2 szklanki
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
wino 1 (domowe)

Przepis i sposób przygotowania na: Bigos Janka

Kroki postępowania

1
Bigos gotujemy dzień wcześniej. Żeberka kroimy kawałki z jedną kością starając się wykroić jak najwięcej mięsa. Do dużego garnka wlewamy wodę i wrzucamy kości od żeberek. Stawiamy na ogień i rozpoczynamy gotowanie. Dodajemy jeszcze garść grzybów.
Krok 1 - Bigos Janka foto
2
Gdy się gotuję zabieramy się za kapustę białą, którą szatkujemy. Poszatkowaną wrzucamy do garnka.
Krok 2 - Bigos Janka foto
3
Kiszoną odciskamy, kroimy i również dodajemy do garnka. Wsypujemy przyprawy ziołowe: liść, ziele, jałowca oraz pieprz. Wrzucamy suszone śliwki. Mieszamy od czasu do czasu uważając aby kapusta się nie przypaliła. Z podgardla wycinamy skórę oraz mięso. Cały kawałek skóry wrzucam do bigosu (aby potem gdy się ugotuję łatwiej było wyłowić), a mięso wybrane z tłustego podgardla pokrojone w kostkę dodaję do mięsa z żeberek i również wrzucam do garnka.
Krok 3 - Bigos Janka foto
4
Tłuste części podgardla pokrojone w kostkę smażę na patelni wytapiając tłuszcz.
Krok 4 - Bigos Janka foto
5
Kiełbasy również kroję w kostkę. Po około 45 minutach gotowania się bigosu wrzucam pokrojoną pieczeń wieprzową oraz kiełbasy.
Krok 5 - Bigos Janka foto
6
Dodaję wytopione podgardle bez tłuszczu.
Krok 6 - Bigos Janka foto
7
Jeszcze tylko krojone pomidory i bigos mieszam. Gotuję kolejne 30 minut. Na końcu wlewam wino domowe.
Krok 7 - Bigos Janka foto
8
Chwilę jeszcze gotuje i gotowe.Odstawiam w chłodne miejsce.
Krok 8 - Bigos Janka foto
9
Następnego dnia jeszcze gotuję około 15-20 minut na bardzo małym ogniu. Smacznego.
Krok 9 - Bigos Janka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 28.07.2012 17:09
fajny przepis
edyta44 02.02.2012 19:54
rewelacja
BernadettaP 12.01.2012 07:30
A to ci Janek taki dobry bigos zrobił :)
pacpaw 07.01.2012 19:04
z samej kiszone są dla mnie zbyt ostre w smaku. Wolę mieszane lub wręcz tylko te z białej takie kapuśniakowate
Jolanta_P-S 07.01.2012 18:43
Ja robię z samej kiszonej, ale twój też jest na pewno pyszny
Ewa6274879 06.01.2012 22:55
bardzo fajny, dużo się w nim dzieje :)
Marlena/Kinia 06.01.2012 20:54
bigos musi być smaczny! a kto to Janek?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak