Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Indyczy udziec w sosie śmietanowo-pomidorowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udziec indyczy 1 średni
chili 1 łyżeczka
masło klarowane 1 duża łyżka
mąka pszenna 1 duża łyżka
śmietana 18-procentowa 50 ml
mleko 2% 100 ml
sól
pieprz
pomidory bez skóry 1 puszka

Przepis i sposób przygotowania na: Indyczy udziec w sosie śmietanowo-pomidorowym

Kroki postępowania

1
Udziec dokładnie oczyszczamy, myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wycinamy z niego kość, doprawiamy solą i nacieramy chili.
Krok 1 - Indyczy udziec w sosie śmietanowo-pomidorowym foto
2
Przyprawiony udziec smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju, po czym wlewamy około pół szklanki wody i dusimy do miękkości na wolnym ogniu.
Krok 2 - Indyczy udziec w sosie śmietanowo-pomidorowym foto
3
W czasie, gdy mięso się dusi, na drugiej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę pszenną i energicznie mieszamy, aby nie pozostały nam grudki. Po 1-2 minutach wlewamy mleko oraz śmietanę i dokładnie mieszamy. Gdy sos się zagotuje, wlewamy gładko zmiksowane pomidory i gotujemy 2 minuty, po czym doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Indyczy udziec w sosie śmietanowo-pomidorowym foto
4
Miękkie mięso kroimy na plastry o grubości około 1-1,5 cm,
Krok 4 - Indyczy udziec w sosie śmietanowo-pomidorowym foto
5
układamy na talerzu i polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Krok 5 - Indyczy udziec w sosie śmietanowo-pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 08.01.2012 19:52
konkretny
Magda60 06.01.2012 23:01
udziec uwielbiam
foczka-ks 06.01.2012 22:52
lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak