Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort porowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
masło 25 dag
mąka 40 dag
śmietana 2 łyżki
sól szczypta
Farsz:
por 5 sztuk
masło 2 łyżki
śmietana 1/2 szklanka
jaja 2 sztuki
sól
pieprz
olej 1 łyżka
żółtko jajek

Przepis i sposób przygotowania na: Tort porowy

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wstawiamy na 40 minut do lodówki. Pory oczyszczamy, kroimy w krążki. Podsmażamy na maśle, dodajemy olej, doprawiamy solą i pieprzem. Jajka mieszamy ze śmietaną i łączymy z porami. 1/3 ciasta odkładamy, pozostałą rozścielamy blaszkę do tarty. Następnie wykładamy farsz porowy i przykrywamy go krążkiem z pozostałego ciasta. Wierzch smarujemy żółtkiem. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 07.01.2012 20:48
super pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak