Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalarepka pod szynkową pierzynką

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kalarepki 5 szt
szynka 5 plastry
masło 4 łyzki
szałwia 5 listki
żółtko jajek 3
śmietana kremówka 1 op
mąka 2 łyzki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Kalarepka pod szynkową pierzynką

Umyte kalarepki obieramy i połowę kroimy w kostkę a połowę trzemy na tarce o grubych oczkach.
Cześć pokrojona w kostkę umieszczamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym uprzednio masłem. Posypujemy drobno posiekana szałwią.Na wierzch układamy pokrojoną szynkę, tyle by zakryło nam kalarepkę. Na to wysypujemy startą kalarepkę. Całość polewamy sosem zrobionym z : 3 żółtek, śmietany. 2łyżek mąki, szczypty gałki muszkatołowej, soli i pieprzu (sos musi być dobrze wymieszany!)
Pieczemy w temp 150 st. C aż do zarumienienia się kalarepki - zazwyczaj ok. 35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 09.03.2012 08:09
chętnie spróbuję
ziutula
ziutula 09.01.2012 00:30
lubię kalarepkę i na surowo--a u Ciebie coś a`la zapiekanka...fajne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak