Sposób przygotowania

Umyte kalarepki obieramy i połowę kroimy w kostkę a połowę trzemy na tarce o grubych oczkach.
Cześć pokrojona w kostkę umieszczamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym uprzednio masłem. Posypujemy drobno posiekana szałwią.Na wierzch układamy pokrojoną szynkę, tyle by zakryło nam kalarepkę. Na to wysypujemy startą kalarepkę. Całość polewamy sosem zrobionym z : 3 żółtek, śmietany. 2łyżek mąki, szczypty gałki muszkatołowej, soli i pieprzu (sos musi być dobrze wymieszany!)
Pieczemy w temp 150 st. C aż do zarumienienia się kalarepki - zazwyczaj ok. 35 minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię kalarepkę i na surowo--a u Ciebie coś a`la zapiekanka...fajne.
  • 0
    original
    Opublikowano

    olkaaa

    chętnie spróbuję

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !