Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jagodowa z kremem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 150 g
czekolada 50 g
cukier 100 g
masło 125 g
migdały 50 g
jajko 1 sztuka
mleko 300 ml
budyń waniliowy 1 opakowanie
śmietana 30% 250 g
jagody 1-2 szklank

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jagodowa z kremem

Z mąki, zmielonych migdałów, 60 g cukru, jajka i masła zagnieść szybko ciasto. Zawinąć je w folię i włożyć do lodówki na ok. pół godzinki.
Białą czekoladę zetrzeć na tartce. Budyń wymieszać z 6 łyżkami mleka. Pozostałe mleko zagotować z 40 g cukru. Wlać budyń i zagotować. Zdjąć z ognia i dodać czekoladę. Mieszać aż się rozpuści.
Formę do tarty wysmarować masłem i wylepić ciastem pamiętając o brzegach. Piec ok. 25 minut w temp. 200 stopni.
Kremówkę ubić na sztywno i ostrożnie połączyć z kremem budyniowym. Masę wyłożyć na wystudzoną tartę i wstawić do lodówki na ok. 30 minut. Jagody przebrać, umyć, osuszyć i wyłożyć delikatnie na masie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 01.11.2013 21:30
Jaka pyszna tarta!
malaczarna23 15.05.2012 08:16
pycha
reniatka 05.05.2012 09:48
smakowicie wyglada
Mariusz10 28.04.2012 22:38
pycha
Andzia1977
Andzia1977 24.04.2012 22:15
pyszotka
Andzia1977
Andzia1977 24.04.2012 22:15
pyszotka
Kikiriki 22.04.2012 17:30
super
rjustysia 05.04.2012 21:39
Ależ pięknie wygląda!
IlonaAlbertos 14.03.2012 11:41
Nie mogę doczekać się już sezonu na jagody.
agugu1989 26.01.2012 18:17
pyszne:)
agunesu 24.01.2012 13:55
jakodowe ciasto mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak