Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szpinak po zbójnicku

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

szpinak świeży 250 g
boczek wędzony 100 g
czosnek 1 ząbek
ocet winny 1 łyżka
cukier
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Szpinak po zbójnicku

Liście szpinaku -świeżego i młodego! - czyścimy i dokładnie myjemy. Osuszamy i przekładamy do salaterki.
Boczek pokrojony w drobna kostkę smażymy aż do uzyskania chrupiących skwarków. Czosnek wyciskamy przez praskę, mieszamy z octem, szczypta cukry i szczypta soli. Dodajemy do zdjętego z ognia boczku i natychmiast wszystko dodajemy do szpinaku. Jeśli boczek był za chudy i tłuszczu jest mało można dodać łyżkę oliwy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

przejs 08.01.2012 12:35
uwielbiam szpinak!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak