Sposób przygotowania

Mięso pokroić w drobną kostkę . Posypać przyprawami i skropić sosem sojowym . Na patelni rozgrzać oliwę . Podsmażyć na niej mięso na rumiano . Zalać paroma łyżkami wody i dusić na patelni 5 minut , tak by wszystkie smaki ze smażenia przeszły do wywaru. Przełożyć do garnka . Wsypać usiekaną w piórka cebulę . Włożyć ziele angielskie, liść laurowy . Zalać wodą i dusić na małym ogniu 45 minut. Po tym czasie mięso powinno być miękkie i rozpadać się , a cebula winna się rozgotować . Ilość płynu ma się zmniejszyć do połowy. Wlać śmietankę i dusić 5 minut .
W trakcie duszenia mięsa nastawić osoloną wodę na łazanki i ugotować je . Odcedzić . trzymać w cieple.
Podawać układając na talerzu krąg z makaronu i wlewając w środek sos mięsno-śmietanowy.

Najlepiej jest przy okazji robienia gulaszu lub bitek zrobić więcej i zamrozić sobie pojedyncze porcje jako bazę mięsnego sosu .

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !