Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta świąteczna

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

noga wieprzowa
golonka
skrzydełka kurczaka 4-5
marchew 3
cebula 1
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie kilka ziaren
pietruszkę 2
seler duży
czosnek

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta świąteczna

Nogę oczyścić z sierści, opłukać i włożyć do garnka razem z golonką i skrzydełkami. Zalać wodą. Wrzucić cebulę,ząbki czosnku (po ugotowaniu cebule i czosnek wyrzucić), ziele angielskie, liść laurowy i zagotować. Po ok. 2,5h gotowania wrzucić marchew, pietruszkę, seler i dalej gotować na małym ogniu. Gdy wszystko będzie miękkie, przecedzić, pokroić warzywa, mięso oddzielić od kości i posiekać. Ewentualnie do gorącego wywaru (po wyjęciu mięsa i warzyw) dodać żelatynę. Na spód misek ułożyć warzywa, porcje mięsa, rozdrobniony przez praskę czosnek (ząbek na miseczkę). Zalać wywarem (galaretą). Posypać pieprzem. Po ostudzeniu schować do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 07.01.2012 20:32
ja wieprzową preferuję :o) a jak z drobiem to drobiowo-wieprzową :o)
polly66 06.01.2012 13:10
do galarety można włożyć również groszek i kukurydzę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak