Sposób przygotowania

Nogę oczyścić z sierści, opłukać i włożyć do garnka razem z golonką i skrzydełkami. Zalać wodą. Wrzucić cebulę,ząbki czosnku (po ugotowaniu cebule i czosnek wyrzucić), ziele angielskie, liść laurowy i zagotować. Po ok. 2,5h gotowania wrzucić marchew, pietruszkę, seler i dalej gotować na małym ogniu. Gdy wszystko będzie miękkie, przecedzić, pokroić warzywa, mięso oddzielić od kości i posiekać. Ewentualnie do gorącego wywaru (po wyjęciu mięsa i warzyw) dodać żelatynę. Na spód misek ułożyć warzywa, porcje mięsa, rozdrobniony przez praskę czosnek (ząbek na miseczkę). Zalać wywarem (galaretą). Posypać pieprzem. Po ostudzeniu schować do lodówki.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    do galarety można włożyć również groszek i kukurydzę
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ja wieprzową preferuję :o) a jak z drobiem to drobiowo-wieprzową :o)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !