Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kuropatwy z majonezem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kuropatwy 2 szt
słonina 100 g
ocet winny 1/2 szkl.
majonez 200 g
sok z cytryny 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
pietruszka zielona 1 łyżka
sól 1.5 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kuropatwy z majonezem

Ptaki posolić całe i obłożyć piersi plastrami słoniny. Obwiązane nicią wstawić do silnie nagrzanego piekarnika. Gdy słonina się zarumieni, zmniejszyć ogień. Po upieczeniu usunąć słoninę, ptaki ostudzić i pokrajać w ćwiartki, ściągnąć skórę. Zamoczyć w marynacie z oliwy, soku z cytryny i octu. Zostawić na 1,5 godziny. Po wyjęciu z marynaty umieścić na półmisku, polać majonezem i posypać pietruszką. Wstawić do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokodyl 05.03.2012 13:06
Tak, z pierzem i wnętrznościami potem musisz "obłożyć (swe) piersi plastrami słoniny" i gra :)
gusia1000 05.03.2012 11:36
Nie jadłam.
BernadettaP 06.01.2012 20:53
Te kuropatwy z pierzem i wnętrznościami przyrządzamy ?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak