Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna rolada makowa

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0.5 kg
masło 250 g 1
cukier 1 łyżki
żółtko jajek 3
jajko 1
cukier wanilinowy 1
mleko 0.5 szklanki
drożdże 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna rolada makowa

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy z dodatkiem cukru, a następnie łączymy z letnim mlekiem. Rozrobione drożdże dodajemy do mąki, miękkiego masła, jajek oraz cukru wanilinowego. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite gładkie ciasto.
Krok 1 - Świąteczna rolada makowa foto
2
Tak przygotowane ciasto zagniatamy w czystą ściereczkę, wkładamy do dużego garnka i zalewamy bardzo zimną wodą z kranu (można wrzucić kilka kostek lodu). Ciasto pozostawiamy w wodzie do czasu aż nie wypłynie na wierzch.
Krok 2 - Świąteczna rolada makowa foto
3
Mak:
0,5 kg maku,
1 olejek migdałowy,
1 łyżka kakao,
1 łyżka miodu,
1 łyzeczka drożdży,
0,5 kostki masła,
2 żółtka,
3 białka,
cukier do smaku,
bakalie. Mak gotujemy przez 2 godziny a następnie trzykrotnie mielimy. Do zmielonego maku dodajemy masło rozpuszczone z miodem i drożdżami, olejek, kakao, żółtka, pianę z 3 białek oraz sporą ilość bakalii (opakowanie kandyzowanej skórki z pomarańczy, kilka garści rodzynek, posiekane włoskie orzechy, migdały, kandyzowane owoce). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i słodzimy do smaku 1-1,5 szklanki.
Krok 3 - Świąteczna rolada makowa foto
4
Następnie wyjmujemy go z wody, dzielimy na 2 części i wałkujemy cienko na 2 prostokąty, na których następnie układamy przygotowany mak, zawijamy, smarujemy mlekiem i owijamy w papier do pieczenia.
Krok 4 - Świąteczna rolada makowa foto
5
Tak przygotowane rolady pieczemy 50-60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy je z blaszki dopiero po całkowitym wystygnięciu, ponieważ mogą popękać.
Krok 5 - Świąteczna rolada makowa foto
6
Przygotowany makowiec polewamy polewą i dekorujemy wg uznania.
Krok 6 - Świąteczna rolada makowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 30.11.2012 21:42
z takim przepisem każda rolada będzie udana
bietka 09.07.2012 22:20
pyszności
BernadettaP 06.01.2012 12:52
A Mysiunia znowu smakołyki serwuje :)
teresa18 06.01.2012 11:38
bardzo lubię i nie tylko w święta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak