Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Racuszki ziemniaczane z jabłkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1/2 kg
jajko 1 szt
oliwa 1 łyżka
mąka 1 łyżka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szkl
sól do smaku
olej do smażenia
jabłko 1 duże

Przepis i sposób przygotowania na: Racuszki ziemniaczane z jabłkami

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić.
Krok 1 - Racuszki ziemniaczane z jabłkami foto
2
Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do zimnych dodać żółtko, utarte ziemniaki, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, oliwę i sztywno ubitą pianę z białka, delikatnie wymieszać
Krok 2 - Racuszki ziemniaczane z jabłkami foto
3
Formować okrągłe placuszki, obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.
Krok 3 - Racuszki ziemniaczane z jabłkami foto
4
Usmażone osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.
Krok 4 - Racuszki ziemniaczane z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jeta72 30.10.2013 09:42
mój synuś uwielbia :-)
pestka 25.07.2013 14:58
koniecznie takie muszę zrobić , bo jabłek nigdy nie dodawałam
IlonaAlbertos 12.02.2013 16:16
Z jabłkami nie robiłam.
MAR3STA 29.05.2012 20:29
pyszne
Łukasz15 18.04.2012 08:15
super
Monika193
Monika193 06.01.2012 22:18
świetne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak