Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka z orzechami i czekoladą

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szkl
masło 25 dag
śmietana 1 szkl
białko 1 szt
cukier kryształ 1/2 szkl
aromat migdałowy 1 łyżeczka
czekolada gorzka 1/2 szt
orzechy włoskie 1/2 szkl
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka z orzechami i czekoladą

Masło ze śmietaną utrzeć na gładką masę.(Gdy powstanie woda trzeba ją zlać ) Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną. Do masy wsypać tyle mąki aby ciasto miało gęstość ciasta pierogowego, dodać aromat migdałowy, pokruszoną czekoladę, wyrobić, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 12 godzin. Następnie ciasto rozwałkować na grubość 1/2 cm,foremką wykrawać ciasteczka, układać na przygotowanej blaszce, posmarować białkiem, posypać cukrem kryształem i orzechami. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 29.11.2012 12:15
Uwielbiam takie smakołyki.
Wafelek2601 16.03.2012 21:48
pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak