Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie z sosem serowo-ziołowym Buni :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

2 cebule,2 łyżki oliwy,sól, pieprz mielony,2 łyżki natki pietruszki,2 łyżki koperku
czosnek
mąka 35 dag
jajko 1 szt.
woda 3/4 szklanki
sól 1 szczypta
ser biały 40 dag
ziemniaki 25 dag (ugotowane)
serek topiony 2 łyżki (kremowy)
masło 1 łyżka
śmietana 18-procentowa 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie z sosem serowo-ziołowym Buni :

Z mąki , wody, jajka, szczypty soli zagnieść ciasto . Zawinąć w folię spożywczą . Cebulę drobno usiekać i podsmażyć na złoto na oliwie. Ser i ugotowane ziemniaki zmielić . Wymieszać ziemniaki , ser, i usmażoną cebule . Doprawić solą i pieprzem . Ciasto rozwałkować . Szklanką wykrawać krążki . Na każdy nakładać farsz . Zlepiać pierogi i gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Wyjmować łyżką cedzakową
Na patelni rozgrzać masło .Dodać koper, pietruszkę i czosnek. Chwilę smażyć mieszając . Dołożyć ser i wlać śmietankę .Gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem .
Pierogi podawać polane sosem i posypane zieleniną .\'
Doskonale smakują zapieczone pod sosem ( przez 15 minut w rozgrzanym do 180 * C piekarniku )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak