Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kremowa zupa cytrynowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 60 dkg
dymki posiekane 8 szt
marchewki cienko pokrojone 2 szt
pierś kurczaka drobno posiekan 25 dkg
cytryna 3 szt
wywar drobiowy 1,2 litra
śmietana kremówka 150 ml
natka pietruszki
sól
pieprz
seler naciowy 2 (łodygi)

Przepis i sposób przygotowania na: kremowa zupa cytrynowa

W dużym rondlu topimy masło dodajemy warzywa i mięso i smażymy na małym ogniu przez 8 minut.Cytryny cienko obieramy blanszujemy skórkę we wrzącej wodzie przez 3 minuty a z cytryny wyciskamy sok.Do rondla dolewamy sok z cytryny i dorzucamy skórkę,powoli doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu przez 50 minut.Zostawiamy do ostygnięcia a następnie miksujemy.Wlewamy do rondla podgrzewamy doprawiamy solą i pieprzem i dolewamy śmietanę,tym razem nie doprowadzamy do wrzenia aby śmietana nam się nie zważyła.Wlewamy zupę do wazy i przybieramy natką pietruszki możemy też dać plasterki cytryny..W taki sam sposób możemy przyrządzić zupę z pomarańczy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jogobella231
jogobella231 21.03.2012 19:43
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak