Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pasztet cygański

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 500 g
wątróbka wieprzowa 200 g
bułka czerstwa 1 szt
mleko 3/4 szkl.
słonina 150 g
szynka gotowana 10 g
cebula 1 szt
jaja 2 szt
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
imbir do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do formy do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: pasztet cygański

Kawałki mięsa osolić i wstawić na kilka godzin do lodówki. Oczyszczoną wątrobę i bułkę bez skóry namoczoną w mleku i odciśniętą oraz drobno posiekaną cebulę zmielić, dodać jaja i przyprawy, zmielić jeszcze raz. Dodać pokrojoną w kostkę słoninę i szynkę, wymieszać i włożyć do natłuszczonej formy. Pod przykryciem wstawić do naczynia z wodą i gotować w piekarniku 2 godziny. Wystudzić w kąpieli wodnej, wyjąć, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku. Można przybrać konserwowymi: ogórkami, grzybkami, papryką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 04.03.2012 11:06
Po prostu dobra rzecz.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak