Sposób przygotowania

Mięso opłukać i wysuszyć naciąć chrząstki końców żeber i przełamać, aby końce żeber wyszły na wierzch i oddzieliły się od mostka. Ostrym nożem poprzecinać delikatnie wzdłuż powięzie obrastające z zewnątrz kostki żebrowe, uchwycić palcami kostkę i oderwać od mięsa. Pomiędzy dwoma płatami płaskich mięśni mostka ponacinać błony i uformować kieszeń, która poszerzyć i podłużyć oraz osuszyć. Z mąki i 30g masła zrobić jasną zasmażkę, stale mieszając wlać zimne mleko i wystudzić. Utrzeć pozostałe masło i mieszając dodawać po trochu dwukrotnie zmielona cielęcinę, zasmażkę, żółtka i sparzone, pozbawione skórki i posiekane migdały. Wymieszać z pokrojonym w kostkę ozorem, przyprawić. Kieszeń w mostku posolić, napełnić nadzieniem i zszyć nitką. Mostek piec w brytfannie z rozgrzanym olejem około 1,5 godziny pod przykryciem. Wystudzony mostek pokroić w plastry, ułożyć na półmisku i przybrać sałatą, ogórkiem itp.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Super jadło.
  • 1
    dsc_0327
    Opublikowano

    mariel78

    świetny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ewelina47

    chyba to pracochłonne jest

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !