Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

schab pieczony z sosem śliwkowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
śliwki 0,8 kg
wino czerwone wytrawne 200 ml
majonez 100 gramów
mąka 2 łyżki
sok z połowy cytryny
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: schab pieczony z sosem śliwkowym

Mięso natrzeć solą i pierzem oraz skropić sokiem z cytryny, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na noc. Następnego dnia zrobić w mięsie otwory i powkładać w nie śliwki ( mniej niż połowę podanych w przepisie) i posypać mąką. Mięso obsmażyć, przełożyć do rękawa do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 1, godziny. Pozostałe śliwki zalać wodą i winem i rozgotować. Następnie przetrzeć je przez sito i znów wstawić na ogień, by odparować nadmiar wody. Wystudzoną masę wymieszać z majonezem, w razie potrzeby doprawić. Schab kroić na porcje i gorący lub zimny podawać z sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak