Sposób przygotowania

Owoce aronii przebrać, umyć i wrzucić do garnka, dodać kawałek skórki z pomarańczy - zalać wodą (około dwóch szklanek) i gotować przez 15-20 minut. Po tym czasie przecedzić i do przecedzonego soku dodać cukier, sok z połowy cytryny (uwaga na pestki!) i sok z całej pomarańczy. Gotować jeszcze przez 20 minut. Po tym czasie (o ile cukier się dobrze rozpuścił..., a powinien) przelać do butelek. Zakręcić szczelnie i pasteryzować około 10 minut.
Ozdobić etykietką. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
Przelane do ładnych butelek opatrzone własnoręcznie zrobioną etykietą wyglądają efektownie i nadają się na drobny upominek.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !