Sposób przygotowania

Owoce czarnego bzu (koniecznie dojrzałe - ciemno fioletowe; czerwone i zielone należy odrzucić - mogą powodować nudności i wymioty) przebrać, umyć i wrzucić do garnka. Owoce jagód przebrać, również umyć i dodać do owoców czarnego bzu; zalać wodą i gotować (aż puszczą sok). Dodać cukier. Można skropić sokiem z cytryny. Gotować do uzyskania pożądanej konsystencji.
Jeżeli wolimy słodsze dżemy - dosłodzić lub odwrotnie odjąć cukru.
Jeszcze gorący dżem przekładać do słoików i zakręcić dobrze. Odwrócić do góry dnem.
Nie wymaga pasteryzacji.

Uwaga! Nie próbować owoców czarnego bzu przed przyrządzeniem - nieprzetworzone nie nadają się do jedzenia.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    extra
  • 1
    original
    Opublikowano

    cooleczka

    lubię sok z czarnego bzu, jagody też - fajne połączenie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !