Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem jagodowy z czarnym bzem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jagody 1 litr
cukier 20 dag
woda
czarny bez 0,25 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem jagodowy z czarnym bzem

Owoce czarnego bzu (koniecznie dojrzałe - ciemno fioletowe; czerwone i zielone należy odrzucić - mogą powodować nudności i wymioty) przebrać, umyć i wrzucić do garnka. Owoce jagód przebrać, również umyć i dodać do owoców czarnego bzu; zalać wodą i gotować (aż puszczą sok). Dodać cukier. Można skropić sokiem z cytryny. Gotować do uzyskania pożądanej konsystencji.
Jeżeli wolimy słodsze dżemy - dosłodzić lub odwrotnie odjąć cukru.
Jeszcze gorący dżem przekładać do słoików i zakręcić dobrze. Odwrócić do góry dnem.
Nie wymaga pasteryzacji.

Uwaga! Nie próbować owoców czarnego bzu przed przyrządzeniem - nieprzetworzone nie nadają się do jedzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cooleczka 02.02.2012 20:07
lubię sok z czarnego bzu, jagody też - fajne połączenie
Wojt@s
Wojt@s 01.02.2012 09:27
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak